Přeskočit na hlavní obsah

Win 8, 8.1 tip: Start menu 8

Tomu se prostě nedalo vyhnout. 
Prakticky okamžitě co vyšli Windows 8, bylo jasné, že tohle budou lidi zkousávat těžko. Jsem si vědom, že ne každý přešel na Windows 8 okamžitě, ale postupem času, jak se modernizuje, notebooky se porouchávají a hlavně Windows XP, byly poslány ukončením podpory do věcných lovišť. Začali se mezi lidmi objevovat poměrně rychle a zrovna tak rychle mi začali chodit požadavky, jestli nevím, zda jde něco udělat s tím hrozným startem, který už vlastně startem není.
Chvilku zabíralo doporučení, aby si aktualizovali na Windows 8.1, kde jde start do Metra eliminovat, ale i tak se po čase lidé ozvali, že tohle prostě fungovat nebude.

Nedalo se nic dělat a vědom si, že existují programy třetích stran, které menu start umí do winů vrátit, jal jsem se jejich vyzkoušení. Vzhledem k tomu, že se jich jeden čas objevilo docela dost, klasicky se to zvrhlo v pokusy podstrčit lidem všemožný reklamní balast.
Některé prográmky jsou fakt extrém, ale naštěstí se našel jeden, který je docela fér, neskutečně jednoduchý a podporující češtinu, takže si přijde na své kde kdo, znechucený dnešní podobou W8.

Jak název napovídá, program se jmenuje Start menu 8 a ke stažení je zde.
Jakmile spustíte instalaci, není zde žádná záludnost, akorát na konci, se před stisknutím dokončit ujistěte, že nemáte zaškrtnuto, poslední 2 volby, to je zde jediný pokus o podstrčení reklamního softu, který se však snadno detekuje a ruší. (Ač třeba zrovna instalací AdBlocku, se toho moc zkazit nedá, to už je na zvážení každého)

Po dokončení instalace se vám objeví jednoduché nastavení, kde si můžete vybrat mezi klasickým W7 vzhledem v grafice velmi podobné aeru, nebo w8 vzhled, který přináší podobu startu, který zmenší Metro na pouhé okno. Nicméně hádám, že zde zvolíte volbu první, když se právě Metra chcete zbavit.
 
V sekci "Obecné nastavení" si lze přizpůsobit klávesové zkratky a chování aplikace, které mimo jiné může zamezit veškerým projevům Metra, včetně aktivních rohů.
Sekce "Tlačítko Start" - zde si vyberete ikonku, kterou chcete vidět v levém dolním rohu. 
 Sekce "Menu" - zde si můžete zviditelnit nebo naopak schovat jednotlivé volby menu start, které by třeba odkazovali na Metro nebo vůbec funkce, které nepoužíváte.

 Sekce "Uživatelské rozhraní" - zde si můžete nastavit všechno kolem vzhledu menu, od barviček, přes písmenka, jazyk a mnoho dalšího.

No a to je všechno. Šest prostých kroků a máte po starostech se zvykáním si na ty hrozné novinky, které vám Microsoft tak nevybíravě vnucuje.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tip na aplikaci: URL Shortener

To si člověk přečte krásný článek, o který se chce podělit s blízkými, navštíví pěkné místo, které chce poslat zobrazené na mapě nebo prostě jen narazí na fotku, která jej dojme k slzám a chce to zkusit i na jiných. Takových příkladů je mnoho. Zrovna tak je i spousta stránek, kterým optimalizace URL adres jejich obsahu vůbec nic neříká, a tak se mnohdy stane, že pošlete někomu odkaz v chatu, který má dvacet řádků a nedej bože, že se v něm vyskytuje nějaká mezera, protože to z pravidla odkaz rozdělí a polovina z něj se stane neaktivní. Člověk na druhé straně musí text kopírovat, přenést jej do adresní řádky a doufat, že na kousek nezapomněl. Pohodlí jednoho kliknutí je ty tam.

Offline mapy pro c:geo

Jsem dneska zase blbnul s offline mapami a narazil na problém s aplikací c:geo. Je sice moc pěkné, že umím vytvořit kdejaké offline podklady pro velkou škálu aplikací, navigací a pod., pomocí MOBACu (což jsem popisoval zde ), ale pro c:geo se mi nedařilo přijít na správnou kombinaci. Naštěstí strýček Google dneska spolupracoval poměrně rychle a já narazil na stránku  http:// osm.paws.cz / , kde se autor věnuje aktualizaci mapových podkladů pro kačery a to rovnou pro aplikaci c:geo, ve formátu, který podporuje. Doporučuji na stránkách stáhnout soubory " czech_republic_gccz.map " a " osmarender_gccz.zip ". První jmenovaný, je soubor s mapovými podklady a má nějakých 280 MB, což není na celou Českou republiku vůbec špatné a druhé jmenované jsou turistické značky, stezky, cyklostezky, atp. Jakmile oba soubory stáhnete, stačí je nahrát na SD kartu telefonu a v aplikaci c:geo, udělat dva jednoduché kroky. První, najděte položku "Složka s offline mapami"

Munzee - tip na hru

Máte kolem sebe v poslední době čím dál více lidí, kteří propadají geocachingové mánii, ale vy se stále vzpouzíte s něčím takovým začít, protože je to už příliš mainstreamová záležitost? Nebaví vás, lézt na nepřístupná místa, pročítat kvanta informací, které se kolem kešky vyskytují? Přijde vám hra zastaralá a příliš složitá? Hledali jste alternativu, ale nepovedlo se? No pak je tu typ na velmi podobnou a však velmi jednoduchou alternativu, kterou může bez většího vynaložení sil hrát každý. Její jméno je Munzee.